01 dec Wat heeft een zwembad nodig aan onderhoud?
Een zwembad in eigen tuin heeft onderhoud nodig. Het onderhoud van een zwembad vraagt kennis van zaken en vooral ook tijd. Een zwembad moet frequent en goed onderhouden worden. Sommige handelingen, bijvoorbeeld het zwembadwater in de juiste conditie houden, zullen frequenter uitgevoerd moeten worden dan andere. Bij de start van de zomer is het de tijd om het zwembad een goede onderhoudsbeurt te geven.
Schoonmaak van de kuip
Bij het oppoetsen van de zwembadrand is het veelal de waterlijn die aangepakt moet worden. Hier gebruik je een speciale waterlijnreiniger. Resten van het product komen in het zwembadwater terecht, waardoor dit ontregeld kan worden. Vandaar dat het van belang is het juiste product te gebruiken. Voor het reinigen van de binnenkant van het zwembad is het verstandig om eerst vlokmiddel aan het water toe te voegen. Dit middel zorgt ervoor dat vuil samen gaat klitten en gemakkelijk uit het water te verwijderen is. Na het verwijderen van dit vuil kan je de bodem stofzuigen. Dit kan met behulp van een stofzuigerslang die u aansluit op de stofzuigeraansluiting van uw zwembad, u moet dan zelf het bad stofzuigen. Dit kan ook met behulp van een zwembadrobot die deze klus voor u klaart.
Schoonmaak van de lamellenafdekking
Een andere belangrijke klus is de lamellenafdekking. Deze heeft meerdere functies, maar ook zeker de functie om vuil buiten het zwembad te houden. Dit houdt in dat de afdekking veel vuil opvangt. Verwijder eerst al het losse vuil, zoals bladeren. Maak de afdekking schoon met aangepaste producten voordat de lamellen opgerold worden. Hiervoor gebruik je een borstel en een tuinslang of een hogedrukreiniger. Dit is afhankelijk van de kwaliteit van de lamellen. De verbindingen ook goed reinigen , zodat er geen vuil of algen tussen de lamellen blijft zitten. Daarna begin je met het reinigen van de bak waar de afdekking in weggewerkt wordt. Hierin beland ook veel vuil bij het steeds oprollen van de lamellen.
Onderhoud technische installatie
Tijdens het onderhoud is het van belang om de technische installatie te controleren. Controleer of de elektrische voedingskast op “aan” staat. Indien er een automatische lamellenafdekking aanwezig is , is het verstandig om te controleren of de afstandsbediening het nog doet en indien nodig de batterijen te vervangen. Controleer de pomp en de druk van de manometer en start de pomp op.
Controleer de staat van de filter en laat deze backwashen om verstopping te voorkomen. Doe dit niet alleen tijdens het zomeronderhoud, maar telkens als de druk in de filter 0,5 bar gestegen is of je merkt dat de doorstroming niet meer zo soepel gaat.
Koppel de warmtepomp weer aan en maak deze waar nodig schoon. Start deze daarna weer op. Skimmermandjes leegmaken en indien er winterstoppen geplaatst zijn deze verwijderen. Als laatste kan de pomp van de filterinstallatie weer opgestart worden en laat je deze installatie continue draaien om het water weer helder te krijgen.
De waarden van het water
De filterinstallatie zorgt ervoor dat het water helder en schoon wordt. Het water moet ook gedesinfecteerd worden. Dit kunt u op meerdere manieren doen, maar de meest gebruikte manier is nog steeds door het toedienen van chloor en zuur. U kunt de waardes meten door middel van een digitale tester of teststrip. De pH waarde van het water moet tussen 7,2 en 7,6 liggen. Indien uw automatisch doseersysteem dit voor u doet is het wel verstandig om deze ook te controleren. Batterijen dienen soms vervangen te worden, injectoren worden gecontroleerd en de elektrodes worden gekalibreerd. Om de 2 jaar zullen de aanzuigfilters en de slangetjes vervangen te worden.
Winterstand
In de winter wordt het zwembad merendeels afgedekt met een winterafdekking en gaat de volledige installatie uit. Uw zwembad wordt dan leeggepompt tot net onder de inbouwdelen om bevriezing te voorkomen. U heeft hierdoor gedurende de winter geen omkijken meer naar uw zwembad.