Polyester of een betonnen (bouwkundig) zwembad

Polyester of een betonnen (bouwkundig) zwembad

Heeft u de keuze gemaakt om een zwembad aan te laten leggen in uw tuin? Dan moet alleen nog de keuze gemaakt worden of het een polyester zwembad of een betonnen zwembad gaat worden. Wij hopen u met de info over beide soorten zwembaden verder op weg te kunnen helpen bij het maken van uw keuze.

Polyester zwembad

Polyester is erg stevig en kan ook snel geplaatst worden. Het voelt bovendien ook zacht aan, wat de zwemervaring erg aangenaam maakt. De prijzen van zwembaden uit polyester zijn redelijk laag in vergelijking met betonnen zwembaden.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van een polyester zwembad?

Bij een polyester zwembad kunt u van tevoren de vorm aangeven waarin het zwembad gebouwd moet worden. Zo kunt u bijvoorbeeld een vierkant zwembad laten maken, met een ingebouwde trap. Een zwembad dat gemaakt is van polyester kan binnen een dag worden geplaatst. De voordelen van een kunststof zwembad zijn hiermee meteen duidelijk. In zeer korte tijd is het zwembad aangelegd, en u kunt zelf de vorm aangeven. Ook is het zo dat zwembaden van kunststof erg sterk zijn. Zelfs boten worden namelijk uit polyester vervaardigt.

 

Een voordeel van een kunststof zwembad is de stevigheid van het materiaal. Ook de duurzaamheid is een groot voordeel. Een zwembad van polyester gaat lang mee, en dat is natuurlijk ook de bedoeling. Doordat het zwembad uit een deel is vervaardigd, zitten er dus geen zwakke naden of lasverbindingen in. Lekkage van een kunststof zwembad is dus ook uitgesloten. Het zwembad is bestand tegen een temperatuur van rond de 32 graden Celsius.

Wat zijn de nadelen van een polyester zwembad?

Maar kunststof kent ook enkele nadelen. Zo is het bijvoorbeeld erg gevoelig voor krassen. Mocht iemand dus met iets scherps in uw zwembad komen, dan kunnen er krassen ontstaan. Natuurlijk is dit niet zo heel erg, maar het is toch zonde en het staat niet zo mooi. Ook is het zo dat kunststof kan vervormen door de warmte. Dit is natuurlijk eveneens niet de bedoeling.  Ook zit er een max. aan de grootte van het zwembad. Dit heeft te maken met het vervoer van het zwembad. Een kunststof zwembad heeft een maximale afmeting van 4 x 10,5 meter.

 

De zwembaden kunnen in de kleur wit, licht grijs, antraciet grijs en zwart uitgevoerd worden.

Betonnen zwembad

Bij een zwembad uit beton spreekt men vaak ook van bouwkundige zwembaden. Het kan in allerlei vormen geplaatst worden en er zijn ook veel afwerkingsmogelijkheden. De binnenzijde kan bijvoorbeeld bekleed worden met polyester, tegels of een klassieke zwembadliner.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van een betonnen zwembad?

Een bouwkundig zwembad kenmerkt zich door de vervaardiging uit gewapend beton. Dit geeft u de mogelijkheid om het in alle vormen en maten op te bouwen die u wenst. Dit zorgt ervoor dat u het zwembad precies kunt laten vormgeven zoals u het voor zich ziet. Zeker wanneer uw locatie zich niet direct leent voor een standaard vorm, is het een goed alternatief. Een bouwkundig zwembad geeft u dus onbeperkte mogelijkheden wat betreft de vorm. Een ander voordeel is dat een bouwkundig zwembad op het gebied van kleuren veel variatie biedt. Een betonnnen zwembad kan ook op verschillende manieren afgewerkt worden: liner, gelaste liner, poyester, mozaiëk, bepleistering, …

 

Tevens bestaat een bouwkundig zwembad uit een duurzame constructie. De isolatiemogelijkheden zijn beter en er komt geen osmose vrij. Ook voor locaties met een hoog waterpeil is een bouwkundig zwembad een goede oplossing. Tot slot kan een bouwkundig zwembad temperaturen aan van boven de 28 graden Celsius.

Wat zijn de nadelen van een betonnen zwembad?

Maar een betonnen bad kent ook een nadeel. Een betonnen bad kan afgewerkt worden met een zwembadfolie. Zo’n zwembadfolie is beschikbaar in een breedte van 1.65m of 2m. Dit resulteert dus in één of meerdere zichtbare lasnaden op de bodem en de wanden van het zwembad waar zich achteraf ook vuil kan nestelen. Bovendien houdt de keuze voor een liner ook in dat er op termijn een risico op plooivorming ontstaat. De garantieperiode beperkt zich dan ook steeds tot maximum 10 jaar.

Meer weten over deze zwembaden?

De werkzaamheden die komen kijken bij het plaatsen van een prefab polyester zwembad, verschillen niet zo heel veel van die voor een bouwkundig bad. Het gat moet gegraven worden, de leidingen moeten worden getrokken dus de complete tuin gaat overhoop, een betonplaat wordt gestort en rondom moet gestabiliseerd zand aangebracht worden.

 

We hopen u een beetje meer op weg geholpen te hebben bij het maken van uw keuze. Heeft u nog vragen of wilt u advies op maat ontvangen over bijvoorbeeld een polyester of een betonnen zwembad? Dan raden we u aan om contact met ons op te nemen. Wij lichten u graag in over alle mogelijkheden en geven u graag meer informatie, zodat u goed weet wat u kunt verwachten.