Hoe houd ik mijn zwembad schoon?

Hoe houd ik mijn zwembad schoon?

Een zwembad in eigen tuin is vooral genieten, maar een eigen zwembad neemt ook onderhoud met zich mee. Hoe houdt u uw zwembad het beste schoon? 

Zwembad afdekking

Om te voorkomen dat er vuil in het zwembad terecht komt is het verstandig om na gebruik het zwembad af te dekken. Dit kan door middel van een noppen deken of een automatische lamellenafdekking. Hierdoor blijft het vuil uit het water en het water beter in balans.

In de winterperiode kiest men veelal voor een winterafdekking. Deze sluit het volledige bad af, waardoor er helemaal geen vuil meer van buitenaf in het bad kan komen.

Schepnetten

Tijdens het zwemmen zal er ook vuil in het water terecht komen, denk hierbij aan bladeren. Dit kan gemakkelijk verwijderd worden met een schepnet. Oppervlakte netten worden gebruikt voor vuil wat in het water drijft en diepte netten worden gebruikt om vuil wat op de bodem ligt op te scheppen.

Stofzuiger/robot

Kleiner vuil zal zich na verloop van tijd aan de wanden en de bodem gaan hechten. Dit is te verwijderen met een zwembadstofzuiger of een schoonmaakrobot. De zwembadstofzuiger wordt aangesloten op de stofzuigeraansluiting in het zwembad, deze zit aangesloten op de zwembadpomp. Handmatig zuigt u dan het bad schoon. Een schoonmaakrobot kan dit werk ook voor u uit handen nemen. Deze maakt zowel de bodem als de wanden voor u schoon. De robot heeft een mandje waar het vuil in terecht komt. Dit mandje is uitneembaar en goed te legen en schoon te maken. 

Producten

Er zijn ook schoonmaakproducten voor uw zwembad. Mocht u de waterlijn met de schoonmaakrobot niet goed schoon meer krijgen kunt u waterlijn reiniger gebruiken. Dit kunt u dan handmatig met een hiervoor geschikte borstel schoonmaken. Voor de foliezwembaden is er ook foliereiniger. Het is van belang om bij het schoonmaken van het zwembad wel reinigingsvloeistoffen te gebruiken die geschikt zijn voor het zwembad.

Waterbehandeling

Het schoonhouden van het zwembadwater betekent ook dat het water in balans moet zijn. Zwembadwater dient met enige regelmaat getest te worden. Dit kan handmatig, maar kan ook geautomatiseerd worden. De belangrijkste waardes om te meten zijn  Chloor, pH, alkaliniteit en bij een elektrolysesysteem ook het zoutgehalte. 

Indien de waardes afwijken is het van belang om deze weer op het juiste niveau te krijgen. Dit kan eenvoudig door het toevoegen van chloor, pH-, pH+, TA+ of zout. Na het toevoegen van de producten zal het water weer gecontroleerd moeten worden, kijken of het uiteindelijk de juiste waardes heeft. Met een doseersysteem gaat dit allemaal automatisch.  

Heeft u nog vragen over het schoonhouden van uw zwembad? Neemt u dan gerust contact met ons op.